De panoven aan de Oude Maas had twee schoorstenen

In de 19de eeuw of vroeger waren er in Runkst minstens 2 kareel- en 1 panoven. Over de eerste 2 later meer, maar deze laatste lag in de Oude Maas tegen de limieten van Sint-Lambrechts-Herk en werd uitgebaat door de familie Quintiens. Het was een oven met 2 schoorstenen die gebruiktmaakte van de leem die in de omgeving werd gevonden. Die leem werd gebakken tot pannen die de boeren onder andere gebruikten om hun schuren mee af te dekken.

In die omgeving lag onder andere het Duivelsgat op de oevers van de Wanbeek, gat dat mogelijk ontstaan is door het uitgraven van de leem. Lucien Quintiens, wijlen de boer wiens familie de oven tientallen jaren voordien had uitgebaat, vertelde dat hij ooit een trekschuit had gevonden. De leem werd dus blijkbaar ook van wat verderop aangevoerd. De familie Quintiens was afkomstig van de Runksterkiezel, mogelijk is ze gevraagd geweest om de panoven uit baten.

In ‘De pannebakkerijen in Limburg, 1941-1844′, W. Driesen, Volkskunde, nr. 3 (1981), p. 215-239’ lezen we het volgende: ” Deze pannenbakkerij heeft twee goede ovens voor 10.000 pannen vervolgens drij werktafels, drij droogplaetsen. Boven en behalven de pannen maekt men er ook roode en blauwe vloer leyen van zeer goede hoedanigheid. De werktuigen zijn vrij groot, wel geplaetst en in goeden staat. “

De familie De Potesta zou eigenaar van de panoven zijn geweest. Het gaat om een grote adelijke familie, o.m. uit het Luikse, die grootgrondbezitters waren. Blijkbaar hadden ze dus ook in Hasselt eigendommen, waaronder deze panoven in Runkst. Yvonne Quintiens herinnerde zich op 93-jarige leeftijd (ze heeft de panoven niet meer met eigen ogen gezien) in 2019 dat de uitbating van de oven is stopgezet toen de leem in de buurt was opgebruikt. Daarnaast maakte de opkomst van de industriële pannen de uitbating van een dergelijke panoven niet meer rendabel.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: